Autá, ktoré môžete prestavať na obytné dodávky, campervan

Autá, ktoré môžete prestavať na obytné dodávky, campervan

Karavan a campervan a obytné dodávky

Všetky tri slová, obytný voz, karavan a campervan, sú v slovenčine v princípe synonymá a označujú vozidlá určené na bývanie počas cestovania. S touto vetou by za žiadnych okolností nesúhlasili fanúšikovia kempovania a prestavby áut (dodávok) na obytné autá. Sú samozrejme rozdiely v tom či si kúpite karavan alebo si auto/dodávku prerobíte na obytnú dodávku, alebo campervan. Poďme sa bližšie pozrieť na rozdiely a ktoré autá alebo dodávky sú vhodné na prerábku automobilov na obytné autá, alebo obytné dodávky.

Campervan vs. obytná dodávka

Campervany a obytné dodávky sú populárne možnosti pre cestovateľov, ktorí chcú mať pohodlie domova na cestách. Hoci sa tieto dve kategórie vozidiel často prekrývajú, existujú medzi nimi určité rozdiely, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodnutie pri výbere ideálneho vozidla pre vaše potreby.

Definícia

  • Campervan: motorové osobné vozidlá upravené a vybavené na obývanie, najmä pre kratšie kempovanie a cestovanie. Campervany sú zvyčajne menšie (pre menej osôb) a kompaktné v porovnaní s tradičnými obytnými autami (karavanmi), ale stále poskytujú základné pohodlie a vybavenie pre život na cestách.
  • Obytná dodávka: väčšinou úžitkové vozidlá s prestavbou určenou na bývanie, vybavené základným nábytkom a zariadeniami pre pohodlný pobyt, cestovanie a spanie. Obsahujú posteľ, kuchyňu, úložný priestor a na rozdiel od campervanu vačšinou aj menšiu kúpeľňu. Poskytujú pohodlie pre viac ľudí alebo rodiny aj na dlhšie pobyty v obytnej dodávke. Zvyknú sa upravovať na mieru a spôsob použitia priamo majiteľmi obytných dodávok. 
  • Karavan: obytné prívesy za auto alebo samostatné obytné automobily, ktoré posyktujú väčšinou plnohodnotné ubytovanie na kolesách s väčším priestorom pre spánok, kuchynkou, kúpeľnou, posedením na stolovanie a úložným priestorom. Sú najpohodlnejšie na dlhé cestovanie a život v lete aj zime. 

Veľkosť a priestor

  • Campervan: menší a kompaktný, vhodný pre 2-3 osoby. Poskytuje základné vybavenie, ale s obmedzeným priestorom. Ideálny na krátkodobé cesty a mestské kempovanie.
  • Obytná dodávka: väčší a priestrannejší, vhodný pre 4-6 osôb alebo viac. Ponúka viac priestoru na varenie, hygienu a skladovanie. Vhodný na dlhšie cesty a kempovanie v prírode.

Vybavenie

  • Campervan: zvyčajne obsahuje základné vybavenie, ako posteľ, malú kuchynku a úložný priestor. Menej vybavený pre dlhodobé bývanie.
  • Obytná dodávka: je väčšinou s plne funkčnou kuchyňou, kúpeľňou s toaletou a sprchou, viacerými posteľami, obývacím priestorom a množstvom úložného priestoru. Často má aj vonkajšie markízy a ďalšie prvky pre plnohodnotné kempovanie.

Jazdné vlastnosti

  • Campervan: je ľahšie ovládateľný a parkovateľný v mestských oblastiach. Spotrebuje menej paliva a je flexibilnejší pri manévrovaní.
  • Obytná dodávka: je väčšia a ťažšia, čo môže sťažiť manévrovanie v úzkych priestoroch a parkovanie v mestských oblastiach. Vyššia spotreba paliva.

Mobilita a terén

  • Campervan: vhodný na cestovanie v mestských oblastiach aj v prírode. Schopný zvládnuť rôzne terénne podmienky v závislosti od modelu (napr. 4x4 verzie).
  • Obytná dodávka: lepšia pre cestovanie v otvorených priestoroch a kempingových zónach. Menej vhodná pre úzke alebo náročné terénne podmienky.

Ktoré autá sa hodia na prestavbu na obytné dodávky z ponuky FINAL-CD?

Citroën

  • Citroën Jumper: veľká dodávka s množstvom priestoru pre prestavbu. Umožňuje rôzne usporiadanie interiéru vrátane postelí, kuchyne, kúpeľne a úložných priestorov. Jumper je známy svojou odolnosťou a spoľahlivosťou, čo je dôležité pre dlhodobé cestovanie.

  • Citroën Jumpy: stredne veľká dodávka vhodná na kompaktný a funkčný campervan. Umožňuje prestavbu na kompaktný obytný priestor s vyklápacou posteľou, kuchynským kútom a úložným priestorom. Ideálny pre dvojice alebo malé rodiny.

  • Citroen Berlingo: je menší a ľahšie ovládateľný než väčšie dodávky, čo ho robí ideálnym pre mestské jazdy a úzke cesty. Priestranný interiér s možnosťou rôznych konfigurácií sedadiel poskytuje dostatok priestoru na základné obytné úpravy, hlavne dve dvojicu. 

  • Citroën SpaceTourer: je všestranné a priestranné vozidlo, ktoré je ideálnym kandidátom na prestavbu na obytné auto. Jeho kompaktné rozmery, pohodlie a moderné technológie robia z neho vynikajúcu voľbu pre jednotlivcov alebo malé rodiny, ktoré hľadajú flexibilný a mobilný obytný priestor. Je menší a ľahšie ovládateľný než väčšie dodávky, čo ho robí ideálnym pre mestské jazdy a úzke cesty. Poskytuje dostatok priestoru na základné obytné úpravy a komfortné cestovanie, je vybavený modernými technológiami a pohodlnými sedadlami, čo zvyšuje komfort počas ciest.

Peugeot

Spoločnosť Peugeot ponúka širokú škálu automobilov, ktoré je možné využiť ako obytné dodávky, ideálne pre tých, ktorí chcú cestovať a spoznávať svet v pohodlí a štýle. Obytné vozy sú postavené na robustných a spoľahlivých platformách Peugeot a sú vybavené rôznymi funkciami a rozložením, aby vyhovovali rôznym potrebám a rozpočtom.

  • Peugeot Partner: je kompaktná dodávka, ktorá je ideálnym kandidátom na prestavbu na campervan. Jeho kompaktné rozmery a všestrannosť robia z neho obľúbenú voľbu pre tých, ktorí hľadajú flexibilný a mobilný obytný priestor. Tu je podrobný sprievodca, ako prestavať Peugeot Partner na campervan.
  • Peugeot Rifter: je obľúbený pre svoje priestranné a modulárne interiéry, ktoré poskytujú dostatok priestoru pre prestavbu na obytnú dodávku. Ponúka skvelú ovládateľnosť a pohodlie pri jazde, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre dlhé cesty a dobrodružstvá na cestách.
  • Peugeot Boxer: veľká dodávka s dostatkom priestoru na prestavbu na obytnú dodávku. Dostupná v rôznych dĺžkach a výškach.
  • Peugeot Expert: menšia ako Boxer, ale stále dostatočne veľká na komfortnú prestavbu. Flexibilita v usporiadaní interiéru.

Peugeot ponúka niekoľko modelov, ktoré sú ideálne na prestavbu na obytné dodávky. Peugeot Boxer je ideálny pre tých, ktorí hľadajú veľký priestor a flexibilitu, zatiaľ čo Peugeot Expert a Peugeot Traveller sú vhodné pre tých, ktorí preferujú kompaktné a viacúčelové vozidlá. Pri prestavbe týchto vozidiel na karavan je dôležité zvážiť individuálne potreby a preferencie, aby sa zabezpečila maximálna pohodlnosť a funkčnosť pre cestovanie a kempovanie.

Opel

  • Opel Movano: je najväčší model v ponuke dodávok Opel a je ideálny pre prestavbu na obytnú dodávku. Je dostupný v rôznych veľkostiach a konfiguráciách, čo poskytuje široké možnosti prispôsobenia. Ideálny pre dlhodobé cestovanie a kempovanie. Možnosť na prerábku a kompletný obytný priestor so spálňou, kuchyňou a kúpeľňou.
  • Opel Vivaro: je stredne veľká dodávka, ktorá ponúka dostatok priestoru pre prestavbu na kompaktný campervan. Je praktický a všestranný, čo ho robí obľúbenou voľbou pre menšie obytné prestavby.
  • Combo Life: je menšia dodávka, ktorá je vhodná pre tých, ktorí hľadajú kompaktnejšie a ľahšie ovládateľné obytné vozidlo. Je ideálny pre jednotlivcov alebo páry, ktoré nepotrebujú veľa priestoru, ale chcú pohodlné cestovanie. Vhodný pre jednoduchý obytný priestor s posteľou a základným kuchynským vybavením. Vhodné pre krátkodobé výlety a kempovanie.

Veľké SUV ako campervan

Veľké SUV môžu byť skvelou voľbou na prestavbu na campervan, najmä pre tých, ktorí hľadajú mobilitu, robustnosť a určitý stupeň luxusu. Tieto vozidlá ponúkajú dostatok priestoru na spanie a základné vybavenie potrebné pre kempovanie, pričom zachovávajú schopnosť jazdy v náročnom teréne. Spanie je možné s určitou úpravou v aute alebo hlavne s využitím strešných stanov. Tu sú niektoré z najlepších veľkých SUV, ktoré sú vhodné na prestavbu na campervan.

Volvo

  • Volvo XC90: aj toto veľké SUV môže byť prestavané na kompaktný obytný priestor. Luxusné prvky a bezpečnosť.

Land Rover

  • Land Rover Defender: je robustný a všestranný, ideálny pre dobrodružné cesty. Dostupný s rôznymi možnosťami prestavby, hlavne so strešným stanom. 
  • Land Rover Discovery: priestranný interiér s možnosťou prestavby na karavan. Vhodný na výlety do terénu a dlhšie cesty.

Jaguar

  • Jaguar F-Pace: luxusné SUV, ktoré môže byť prestavané na kompaktný campervan, vhodné pre tých, ktorí hľadajú štýl a komfort a nechcú sa obmedzovať v luxuse a výkone.

Dá sa spať aj v nových luxusných SUV na kempovaní?

Samozrejme, je možné spať v nových luxusných SUV počas kempovania, aj keď takéto vozidlá neponúkajú rovnaký priestor a vybavenie ako tradičné campervany alebo obytné autá. Mnohé luxusné SUV majú však dostatočne priestranný interiér a pohodlné vybavenie, ktoré môžu poskytovať komfortné podmienky na spanie a kempovanie. Takéto nové a luxusné SUV majú množstvo výhod pre expedície, hlavne pre jednu max 2 osoby. Samozrejme ak máte strešný stan a k tomu ďalší stan, ktorý si rozložíte, tak kempovať do prírody môže ísť aj celá rodina. 

Hodia sa elektromobily na prestavbu na obytné dodávky? 

Elektromobily sa stávajú čoraz populárnejšími vďaka svojej ekologickej prevádzke a nízkym nákladom na palivo. Prestavať elektromobil na obytnú dodávku má svoje špecifiká a výzvy. Napr. obmedzený dojazd a vyššiu hmotnosť. Elektromobily majú kvôli batériám často vyššiu hmotnosť, čo môže obmedziť nosnosť a priestor na prestavbu na obytnú dodávku, hlavne ak sa chcete zmestiť do vodičského preukazu B.

Medzi vhodné elektromobily na prestavbu na obytnú dodávku sú napr. Peugeot e-Expert, Citroën ë-Jumpy alebo Opel Vivaro-e. Stredne veľké dodávky s elektrickým pohonom, vhodné pre väčšie prestavby na obytné dodávky.

Menší campervan alebo väčšia obytná dodávka? 

Výber medzi menším campervanom a väčšou obytnou dodávkou závisí od vašich potrieb, preferencií a životného štýlu. Každý typ vozidla má svoje výhody a nevýhody.

  • Menší campervan poskytuje síce menej priestoru na spanie, varenie a úložné priestory. No na druhej strane je ekonomický, ľahko ovládateľný, vhodný aj do miest a krátkodobé výlety pre pár. 
  • Väčšie obytné dodávky majú viac miesta na spanie, varenie, kúpeľňu a úložné priestory. Možnosť inštalácie plnohodnotnej kuchyne, sprchy, WC a väčšieho úložného priestoru. Bez problémov sa hodia aj pre rodinu s deťmi na dlhšie výlety. Nevýhody sú samozrejme vyššia cena na kúpu a prestavbu, ťažšie parkovanie a možno vyššie poplatky za mýta a kempovacie miesta. 

Campervany na zimu? 

Zvažujete či môžete s obytnou dodávkou alebo campervanom vyraziť na cesty aj v zime, napr. na lyže alebo do severských krajín? Cestovanie a kempovanie v campervane počas zimy môže byť úžasným zážitkom, ale vyžadujú špeciálne úpravy a vybavenie.

Bežne aj v zimných podmienkach, napr. na Islande v zime, nájdete kopec ľudí v campervanoch bežne spať vonku v autách. Sú tam SUV so strešnými stanmi, menšie campervany aj obytné dodávky.

Základná výbava pre campervany na zimu

Ak plánujete zimné dobrodružstvá vo svojom obytnom aute, jednou z hlavných potrieb, na ktorú by ste nemali zabudnúť, je nezávislé kúrenie. Toto zariadenie zabezpečí, že budete mať v aute teplo a pohodlie aj pri nízkych vonkajších teplotách. Nezávislé kúrenie ponúka viacero výhod a je nevyhnutné pre každého, kto chce využívať svoje obytné auto aj počas chladných mesiacov.

Aký vodičák treba na obytné dodávky?

Na Slovensku je typ vodičského preukazu, ktorý potrebujete na vedenie obytných dodávok, závislý od celkovej hmotnosti vozidla. Tu je prehľad rôznych kategórií vodičských preukazov a požiadaviek na vedenie obytných dodávok:

Kategórie vodičských preukazov na karavany a obytné dodávky

Kategória B

  • Maximálna hmotnosť do 3 500 kg (3,5 tony)
  • Osobné autá a dodávky, väčšina bežných obytných dodávok a menších karavanov spadá do tejto kategórie.
  • Vozidlo môže mať maximálne 9 miest na sedenie vrátane vodiča.
  • S vodičským preukazom kategórie B môžete viesť aj súpravu vozidiel s prípojným vozidlom, ak celková hmotnosť nepresahuje 3 500 kg.

Kategória C1

  • Maximálna hmotnosť od 3 500 kg do 7 500 kg (7,5 tony)
  • Táto kategória je potrebná pre vedenie väčších obytných dodávok a karavanov, ktorých celková hmotnosť presahuje 3 500 kg, ale nie 7 500 kg.
  • S vodičským preukazom kategórie C1 môžete viesť aj súpravu vozidiel, kde prípojné vozidlo nepresahuje 750 kg.

Kategória C

  • Maximálna hmotnosť nad 7 500 kg (7,5 tony)
  • Veľké obytné vozidlá
  • S vodičským preukazom kategórie C môžete viesť aj súpravu vozidiel, kde prípojné vozidlo nepresahuje 750 kg.

Pre väčšinu bežných obytných dodávok a menších karavanov postačuje vodičský preukaz kategórie B, ktorý umožňuje vedenie vozidiel do celkovej hmotnosti 3 500 kg. Ak plánujete viesť väčšie obytné vozidlá alebo karavany s hmotnosťou nad 3 500 kg, budete potrebovať vodičský preukaz kategórie C1 alebo C, v závislosti od celkovej hmotnosti vozidla. Pred cestou si vždy overte, aký vodičský preukaz je potrebný pre vaše konkrétne vozidlo, aby ste sa vyhli právnym problémom a zabezpečili bezpečnosť na cestách.

Na záver

Prestavba vozidla na karavan závisí od vašich potrieb a preferencií. Väčšie dodávky ako Peugeot Boxer, Opel Movano a Citroën Jumper poskytujú viac priestoru a flexibility, zatiaľ čo SUV ako Volvo XC90, Land Rover Defender a Jaguar F-Pace ponúkajú luxusné a štýlové možnosti pre menšie obytné prestavby a úpravy, ktoré sú napr. aj s využitím strešných stanov na strechu auta. Vyberte si model, ktorý najlepšie vyhovuje vašim cestovným potrebám a životnému štýlu. Veľa ľudí, ktorí cestujú napr. bez detí siahne po vozidlách Land Rover, ktoré zvládnu aj tie najnáročnejšie terény a stále poskytujú dostatok priestoru pre 2 dospelé osoby. Rodina s detmi radšej siahne po úžitkových vozidlách (dodávkach), ktoré je možné prerobiť na veľmi pekné a plnohodnotné obytné dodávky s dostatkom priestoru, kuchynkou a podobne.

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl