Kedy príde pokuta za STK?

Kedy príde pokuta za STK?
Pridané 02.09.2024

STK, alebo technická a emisná kontrola, je povinná pravidelná prehliadka motorových vozidiel, ktorá slúži na overenie ich technického stavu a emisií výfukových plynov. Jej cieľom je zabezpečiť bezpečnosť cestnej premávky a znížiť znečistenie ovzdušia. Čo sa však stane keď sa na technickú kontrolu nedostavíte alebo neprejdete a jazdíte s autom bez STK? Aká pokuta vám hrozí kedy príde? V tomto článku sa dozviete všetko potrebné o tom kedy príde pokuta za STK.

Zhrnutie: 

  • Pokuta za neplatnú STK môže byť uložená za priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky pri bežnej cestnej kontrole (zastavení vozidla políciou) alebo automaticky do 5 rokov.
  • Pokuta za neplatnú STK môže prísť automaticky do niekoľkých týžńov až mesiacov (do 5 rokov hocikedy) od zistenia automatizovanými systémami. 
  • Bežná výška pokuty za neplatnú STK je 330 € - ak zaplatíte do 15 dní a vykonáte STK a EK v tomto termíne tak zaplatíte len 110 €
  • Výška pokuty pri cestnej kontrole môže dosiahnuť až 100 eur.
  • 60-dňová tolerancia STK,  pokiaľ STK vypršala nedávno, máte 60 dní na jej obnovenie bez toho, aby ste dostali pokutu, ak ste chytení pri bežnej cestnej kontrole. 

Pokuta za neplatnú STK

V prípade, že jazdíte s vozidlom, ktoré nemá platnú technickú kontrolu (STK), môžete čeliť niekoľkým sankciám. V Slovenskej republike sú pokuty za neplatnú STK stanovené takto:

  • Ak vás zastaví polícia a zistí, že nemáte platnú STK, môžete dostať pokutu na mieste až do výšky 100 eur.
  • Slovenská polícia a orgány používajú automatizované systémy, ktoré dokážu zistiť vozidlá bez platnej STK. V takom prípade môže byť pokuta zaslaná priamo poštou do 5 rokov. Táto pokuta môže dosahovať až 330 eur.

Kedy príde pokuta za STK?

Ak vodič premešká termín, do ktorého mal vykonať technickú a emisnú kontrolu vozidla, môže mu byť automaticky uložená pokuta, bez toho aby ho odhalili pri bežnej cestnej kontrole políciou. Okresný úrad dopravy má pritom až 5 rokov na to, aby túto pokutu doručil. Bežná výška pokuty v takomto prípade je 330 €

Avšak, existujú určité podmienky, za ktorých môže byť suma pokuty znížená.

Ak vodič dostane pokutu a zaplatí 110 € do 15 dní (podmienka je, že spolu s tým vykoná technickú a emisnú kontrolu), zvyšných 220 € mu bude odpustených. V tomto prípade sa pokuta považuje za uhradenú v plnej výške.

Ak majiteľ vozidla neabsolvuje technickú a emisnú kontrolu včas a nezaplatí 55 € za emisnú kontrolu (EK) a 55 € za technickú kontrolu (TK), bude musieť uhradiť celú sumu 330 €.

Ako príde pokuta za neplatnú STK?

Pokuta za neplatnú STK môže prísť rôznymi spôsobmi a v rôznych časových rámcoch, v závislosti od toho, ako bola neplatná STK zistená. Najčastejšie scenáre sú:

  • Pri bežnej cestnej kontrole: ak vás zastaví polícia a zistí, že vaše vozidlo nemá platnú STK, môžete byť pokutovaní na mieste. V tomto prípade dostanete pokutu okamžite a policajt vám ju môže priamo na mieste uložiť do výšky 100 eur.
  • Automatizované systémy: ako sú kamery na cestách a mýtne brány, ktoré dokážu identifikovať vozidlá s neplatnou STK. Ak systém zistí, že vaše vozidlo nemá platnú STK, pokuta vám môže byť zaslaná poštou. Časový rámec, kedy pokuta príde, môže byť rôzny, ale zvyčajne by to malo byť v priebehu niekoľkých týždňov po zistení priestupku.
  • Po uplynutí tolerančného obdobia: ak neobnovíte STK do 60 dní po jej uplynutí, môže byť záznam o neplatnej STK zaslaný na kontrolné orgány, a tie vám môžu neskôr zaslať pokutu. Tento proces môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.
  • Po neobnovení STK: ak neobnovíte STK a vaše vozidlo je nepretržite evidované bez platnej STK, pokuta vám môže byť zaslaná aj spätne, napríklad ak sa systém spätne vráti k záznamom.

Väčšinou by ste mali pokutu očakávať v priebehu niekoľkých týždňov až niekoľkých mesiacov po zistení priestupku. Presný čas závisí od rýchlosti spracovania priestupkov orgánmi a od spôsobu, akým bol priestupok zistený.

Dá sa odvolať voči pokute za neplatnú STK?

Áno, voči pokute za neplatnú STK sa môžete odvolať, ak sa domnievate, že pokuta bola uložená neprávom, alebo ak existujú okolnosti, ktoré je potrebné zohľadniť. Proces odvolania závisí od toho, akým spôsobom bola pokuta uložená:

1. Pokuta uložená na mieste (bloková pokuta):

Ak vám policajt uložil pokutu na mieste (bloková pokuta) a vy s ňou nesúhlasíte, môžete odmietnuť zaplatenie pokuty priamo na mieste. V takom prípade sa vec posunie do správneho konania, kde budete mať možnosť predložiť svoje argumenty a dôkazy.

2. Pokuta zaslaná poštou (automatizovaná pokuta):

Ak dostanete pokutu poštou, máte právo podať odvolanie do 15 dní od doručenia rozhodnutia o pokute. V odvolaní by ste mali uviesť dôvody, prečo s pokutou nesúhlasíte, a priložiť všetky relevantné dôkazy (napríklad potvrdenie o absolvovaní STK, ak došlo k omylu). Odvolanie sa podáva na príslušný správny orgán, ktorý pokutu uložil. Tento orgán prehodnotí váš prípad a rozhodne o ďalšom postupe.

Dôvody na odvolanie:

  • Nesprávne údaje: ak boli v pokute uvedené nesprávne údaje o vozidle alebo čase priestupku.
  • Prekročenie právomocí: ak máte dôkazy, že pokuta bola uložená v rozpore so zákonom.
  • Doloženie dôkazov: ak máte doklady, ktoré preukazujú, že STK bola platná alebo že ste boli v tolerančnom období a pokuta bola uložená omylom.

60-dňová tolerancia neplatnej STK

Pokiaľ STK vypršala nedávno, máte 60 dní na jej obnovenie bez toho, aby ste dostali pokutu, ak ste chytení pri bežnej cestnej kontrole. Avšak automatizované systémy môžu pokutu uložiť aj počas tohto obdobia, ak nedodáte dôkazy, že ste v procese obnovy. Ak dostanete pokutu a máte dôkazy, že ste boli v rámci tolerančného obdobia, alebo že došlo k chybe, môžete sa proti pokute odvolať.

Automatizované pokuty za STK sú súčasťou snahy zvýšiť bezpečnosť na cestách a zjednodušiť kontrolu nad dodržiavaním pravidiel. Vzhľadom na to, že tieto systémy pracujú nepretržite a pokuty sú spracovávané automaticky, je dôležité pravidelne kontrolovať platnosť STK a včas ju obnovovať.

Prečo už nie sú STK nálepky na skle?

STK nálepky na čelnom skle vozidiel boli zrušené na Slovensku z viacerých dôvodov, ktoré súvisia s modernizáciou a efektivizáciou systému kontroly vozidiel. 

  • Prechod na digitálnu evidenciu: všetky údaje o technickej a emisnej kontrole vozidiel sú teraz zaznamenané v elektronickej databáze, ku ktorej majú prístup príslušné orgány, ako je polícia a stanice technickej kontroly. To umožňuje okamžitú kontrolu platnosti STK bez potreby fyzických nálepiek.
  • Zlepšenie kontrolných mechanizmov: namiesto nálepiek, ktoré mohli byť ľahko prehliadnuté alebo sfalšované, sa teraz používa automatizovaný systém, ktorý na základe evidenčných čísiel vozidiel dokáže rýchlo a presne overiť, či má vozidlo platnú STK. Tento systém je spoľahlivejší a znižuje možnosť podvodov.
  • Zníženie nákladov a byrokracie: zrušenie nálepiek znižuje náklady spojené s ich výrobou, distribúciou a nalepovaním. Tiež sa tým znižuje administratívna záťaž pre vodičov a orgány dohľadu.
  • Jednoduchosť pre vodičov: vodiči už nemusia riešiť fyzickú nálepku a jej správne umiestnenie na čelné sklo. Všetko sa teraz rieši elektronicky, čo je pohodlnejšie a menej náročné na údržbu.

Tieto zmeny sú súčasťou širšieho trendu digitalizácie a automatizácie, ktoré zjednodušujú procesy a zvyšujú efektivitu a transparentnosť kontroly vozidiel na cestách.

Ako si overiť platnosť STK

  • Pri vykonaní STK dostanete osvedčenie, kde je uvedený dátum, dokedy platí aktuálna technická kontrola. Tento dokument je potrebné uchovávať v aute.
  • Na Slovensku môžete platnosť STK overiť online prostredníctvom rôznych online stránok zadarmo, napr. na webe stkonline.sk/overenie-stk
  • Aplikácia mobilných operátorov, niektorí mobilní operátori ponúkajú aplikácie, ktoré umožňujú overiť platnosť STK priamo z vášho mobilného telefónu.

Platnosť technickej kontroly vykonanej STK

Platnosť technickej kontroly (STK) na Slovensku závisí od kategórie vozidla a jeho veku. 

1. Osobné automobily (kategória M1):

  • Nové vozidlo: Prvá STK sa vykonáva 4 roky od prvého prihlásenia vozidla do evidencie.
  • Následne: Po prvej kontrole sa STK vykonáva každé 2 roky.

2. Motocykle (kategória L):

  • Nové vozidlo: Prvá STK sa vykonáva 4 roky od prvého prihlásenia do evidencie.
  • Následne: Po prvej kontrole sa STK vykonáva každé 4 roky.

3. Nákladné vozidlá a autobusy (kategórie N a M2/M3):

  • Vozidlá nad 3,5 tony alebo vozidlá určené na prepravu osôb s viac než 8 miestami: STK sa vykonáva každé 2 roky.

4. Prívesy a návesy (kategória O):

  • Prívesy do 3,5 tony: Prvá STK sa vykonáva 4 roky od prvého prihlásenia do evidencie, následne každé 2 roky.
  • Prívesy nad 3,5 tony: STK sa vykonáva každé 2 roky.

5. Vozidlá s osobitným režimom (napr. taxislužba, autoškola):

  • Taxislužba a autoškola: STK sa vykonáva každý rok bez ohľadu na vek vozidla.

Tieto pravidlá sú stanovené zákonom a je dôležité ich dodržiavať, aby ste predišli sankciám a zabezpečili bezpečnú prevádzku vozidla na cestách.

Dôsledky neplatnej STK

Jazda s neplatnou technickou kontrolou (STK) môže mať pre vodiča viaceré negatívne dôsledky, vrátane právnych, finančných a bezpečnostných rizík. 

Okrem pokuty za neplatnú STK vám hrozí aj:

Neplatnosť povinného zmluvného poistenia (PZP)

V prípade, že máte neplatnú STK a spôsobíte dopravnú nehodu, poisťovňa môže odmietnuť uhradiť škody z povinného zmluvného poistenia (PZP). To znamená, že budete musieť uhradiť všetky škody z vlastného vrecka, čo môže byť finančne veľmi náročné.

Odmietnutie výplaty poistného plnenia pri havarijnom poistení

Ak máte havarijné poistenie a vozidlo s neplatnou STK sa zúčastní na nehode, poisťovňa môže odmietnuť vyplatiť poistné plnenie alebo ho výrazne znížiť. Tým sa vystavujete riziku, že náklady na opravu vozidla budete musieť hradiť sami.

Administratívna záťaž

Ak je vozidlo dlhodobo bez platnej STK, môžete čeliť problémom pri jeho predaji, zmene vlastníka, alebo dokonca pri kontrole na dopravnom inšpektoráte, čo môže viesť k ďalším pokutám a administratívnym sankciám.

Ohrozenie bezpečnosti

Neplatná STK znamená, že vozidlo nemusí byť technicky spôsobilé na bezpečnú jazdu. To zvyšuje riziko technických porúch, ktoré môžu viesť k nehodám alebo nebezpečným situáciám na cestách.

Zákaz jazdy s neplatnou STK

V niektorých prípadoch, ak je vozidlo evidované bez platnej STK, môže byť nariadené jeho dočasné vyradenie z premávky, kým nebude vykonaná nová STK.

Zadržanie technického preukazu

Polícia má právomoc zadržať technický preukaz vozidla (osvedčenie o evidencii vozidla), ak pri cestnej kontrole zistí, že vozidlo nemá platnú technickú kontrolu (STK). Toto opatrenie sa môže uplatniť ako zabezpečovacie opatrenie, aby sa zabránilo ďalšiemu používaniu vozidla, ktoré nie je technicky spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách.

Na záver

Neplatná STK nie je len administratívnym prehreškom, ale vážnym rizikom, ktoré môže mať ďalekosiahle dôsledky pre vodiča aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Neplatnosť technickej kontroly môže viesť k pokutám, zadržaniu technického preukazu, neplatnosti poistenia a v najhoršom prípade k ohrozeniu života a zdravia. Preto je dôležité venovať pozornosť termínom platnosti STK a zabezpečiť, aby vozidlo vždy spĺňalo požiadavky na bezpečnú prevádzku. Pravidelná údržba a včasná technická kontrola sú základom pre zodpovedné a bezpečné používanie vozidla na cestách.

 

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl